Fugleliv i Danmark - Fugleliv.dk

 
 

Varmt tøj til fugleture i Danmark

Varmt tøj til fugleture i Danmark om vinteren

Varmt tøj er en nødvendighed på mange fugleture i Danmark. Det kan lyde som en banalitet, men erfaringen viser, at mange nye fuglekikkere ikke er forberedt på det omskiftelige vejr i Danmark. At blive kold på en fugletur kan ødelægge hele fornøjelsen og måske blive årsag til forkølelse bagefter.

Så hvordan tænker man bedst på varmt tøj til fugleturen i Danmark?

Fleksibelt tøj er vigtigt udendørs

Når man ser på fugle, så bliver aktiviteten på en tur ofte en blanding af at stå stille i længere tid og at bevæge sig mere eller mindre ivrigt i en bestemt retning. Mens man går hurtigt, brænder man energi af, og derfor kommer man let til at svede. Fugten skal derfor kunne forsvinde fra kroppen gennem tøjet, så tøjet og huden ikke bliver våd.

Pige står stille og ser på fugle i et teleskop.

Gammeldags regnfrakker, der ikke kan ånde, er ok, når man bare skal stå stille, men de er ikke det perfekte overtøj, når man både står stille og går godt til indimellem. De moderne regntætte materialer som Goretex og lignende åndbare men vandtætte og vindtætte materialer er derfor lagt at foretrække. Men desværre er de stadigt meget dyrere end de 100 % vandtætte materialer.

Heldigvis kan man lejlighedsvis få fingre i nogle af disse mere kostbare jakker og bukser under udsalg til stærkt reducerede priser – der er næppe tvivl om, at der er store avancer på tøj til friluftsliv i flere led i kæden fra fabrik til butik.

Foruden selve materialets beskaffenhed er det vigtigt, at man kan lukke tøjet op i større eller mindre grad. I min ungdom var jeg meget glad for min grønne anorak, men en anorak har den begrænsning, at man ikke kan ventilere kroppen indenunder, men enten har den på eller tager den af.

Hertil kommer, at det er klogt at have tøj på i lag, så man kan tage et lag af. Det kan være moderne jakker med foer, der kan sættes i eller tages ud, eller bare det at have en trøje med i rygsækken. De moderne fleece trøjer er faktisk rigtigt gode, hvis det virkeligt kan blive koldt, men kvaliteten svinger meget, og det kan ikke altid aflæses på prisniveauet.

Mange jakker til friluftsliv er efter min mening alt for korte. De er måske fine til skisport, men de dækker ryggen for dårligt, når man står i naturen på et forblæst sted og for eksempel venter på trækkende fugle.

Hoved og hals skal holdes varme på fugleturen

Mange nybegyndere er ikke opmærksomme på, hvor vigtigt det er at kunne holde hovedet og halsen varme. Som vittighed kan man sige, at man bedst kan holde hovedet koldt ved at holde hovedet varmt, sådan at forstå, at man bedst kan koncentrere om at se på fugle, hvis man har den nødvendige hovedbeklædning på, og hertil noget om halsen.

Hold hoved og hals varme under fugleturen med hætte hue og halstørklæde.

Det er rigtigt fint at have en hætte i jakken som backup, hvis det bliver alt for slemt vejr, men det gør ikke en hue eller et lunt pandebånd overflødigt. Med hætten på går man nemlig glip af mange lyde fra fuglene, som er så vigtige, når man skal bestemme fugle.

Læs mere om isolerende undertøj til fugleture her.

Læs mere om det rigtige fodtøj til fugleture her.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forsiden af Fugleliv.dk
BLOG om Fugle
SE PÅ FUGLE - FUGLEKIKKER
- Se på fugle
- Se på fugletræk efterår
- Gummistøvler til fugleture
- Fuglekasser - redekasser
- Fuglestemmer i haven
FUGLE I EUROPA
- Knopsvanen
- Musvit
- Musvågen
- Nattergalen
- Solsort


FUGLE I AFRIKA
FUGLE I ASIEN
FUGLE I SYDAMERIKA
Flere fuglebilleder af fugleliv (Alamy)
Flere billeder af fugle og fugleliv (AgeFotostock)

Fugleliv.dk handler om fugle, fugleliv og om, hvordan man får mest ud af at se på fugle i Danmark og i udlandet. Webstedet om fugle og fugleliv udgives af Søren Breiting. Søren har nydt at se på fugle igennem en menneskealder. Som uddannet biolog og har mange års erfaring i naturformidling, blandt andet gennem 25 års arbejde på Danmarks Lærerhøjskole, og dernæst 7 års arbejde på det fusionerede Danmarks Pædagogiske Universitet. Her har Søren haft fuglene med i utallige projekter og undervisningsopgaver både for lærere og som led i forskning i forbindelse med naturfagsundervisning og naturformidling. Et af Sørens forskningsområder har netop været ekskursioner. Hvordan får man mest ud af ekskursioner i undervisningen. Også her har fuglelivet spillet en stor rolle, både som det gode eksempel på naturoplevelser og som en indsats for at fremme fuglekikkeri. Folk, der er optaget af at se på fugle, er efter Sørens erfaring engagerede i naturbeskyttelse og dermed optaget af en langsigtet bæredygtig udvikling i Danmark og globalt. Fuglelivet med dets bidrag til den biologiske mangfoldighed er en god indikator for, hvordan miljøets tilstand udvikler sig i Danmark og globalt. Desværre går det jo trods Bjørn Lomborgs uansvarlige korstog dårligt med klodens globale tilstand. Utallige fuglearter bliver decimeret, og fuglenes levesteder (biotoper) indskrænkes for flertallets vedkommende over store dele af verden. Og det går bare forfærdende hurtigt med forarmelsen af vores skønne jord. Både fuglearter forsvinder eller står på kanten af deres udryddelse og uddøen, og et utal af insekter og andre mindre dyr uddør hver eneste dag.

Google
Søg WWW Søg i Fugleliv

www.fugleliv.dk