Fugleliv i Danmark - Fugleliv.dk

 
 

Gummistøvler til fugleturen

Det er vidunderligt at kunne tage på tur i naturen og se på fugle, men én af forudsætningerne er, at man er klædt passende på. På fugleturen er gode gummistøvler ofte det bedste fodtøj, så man bliver terrængående.

Mange mennesker har den opfattelse, at gummistøvler kun er nyttige, når det regner. Men når du ser på fugle, går du ofte gennem fugtigt græs tidligt om morgenen, hvis du er ude for at glæde dig over fuglesangen om morgenen.

Andre gange går du gennem ukendt terræn, hvor du ikke ved, hvad der venter dig de næste hundrede meter – det kan være mosejord eller små vandløb, der skal forceres.

Skal du over strækninger med hede, kan der også være en tryghed i at gå med gummistøvler, der beskytter benene mod et eventuelt bid fra en hugorm. Hugormebid er ekstremt sjældne i Danmark, og der er ikke registreret alvorlige konsekvenser for voksne. Men alligevel.

Når du er i felten for at se på fugle, er det en utrolig god fornemmelse at kunne bevæge sig igennem næsten hvad som helst uden at skulle have opmærksomheden rettet mod, hvor du sætter dine ben.

Gummistøvler er ikke bare gummistøvler. Skal du ud og købe et par nye gummistøvler til dine kommende fugleture, så er der her et par tips til købet:

1. Gummistøvler til ture i naturen bør være så langskaftede, som du kan få dem. Hermed giver de dig de bedste terrængående egenskaber: Du kan vade gennem det lave vand ved kysten eller i moseområder, og du er godt beskyttet mod dug i vådt græs om morgenen.

2. Gummistøvler skal være gode at gå i. Det vil sige, at du skal købe støvlerne for store, så du kan have et par tynde sokker på og et par tykkere sokker udenpå. Hermed bliver det muligt for dig at vandre i dem.

3. Langskaftede støvler med en form for mulighed for indsnøring for oven er rigtigt gode til at forhindre for mange frø og andre småting at drysse ned i støvleskafterne og genere fødderne. De korte gummistøvler til sejlerbrug er kun gode til ture i naturen, hvor du holder dig til stier og veje.

4. Nogle vil foretrække to forskellige slags gummistøvler, så de har et specielt par støvler til vinterbrug. Disse skal så være særligt varme, samtidig med at de skal have ovenstående egenskaber. til sommerhalvåret. Selv har jeg klaret mig udmærket med almindelige støvler, hvor der er plads til en kraftig filtsål i bunden, der isolerer mod den kolde jord.

5. Priser på gummistøvler varierer ganske meget. I specialbutikker til fuglefolk, jægere og spejdere findes ofte rigtigt gode gummistøvler, men til en ret pebret pris. Måske kan du falde over dit yndlingsmærke i gummistøvler hos et stormarked til en god pris.

Det gamle mundheld om, at der ikke findes dårligt vejr, men kun forkert påklædning, gælder også for fodtøj. For fugleture er et par gode gummistøvler ofte den bedste løsning, så du kan opsøge fuglene i fred for særlige hensyn til terrænet.

Søren Breiting er uddannet biolog. Han færdes med stor glæde i naturen hvor som helst – og gerne iført gummistøvler. Se Sørens billeder fra naturen på A-Z Fotos og læs mere om fugle på http://www.fugleliv.dk

 

Nyttige links om fugle og natur

Dansk Ornithologisk Forening

Miljøedderkoppen, portal om natur og miljø i Danmark og resten af verden

MUU portalen, Miljøundervisnings- og uddannelsesportalen MUU

Dyr og Planter

Danske Dyr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forsiden af Fugleliv.dk
BLOG om Fugle
SE PÅ FUGLE - FUGLEKIKKER
- Se på fugle
- Se på fugletræk efterår
- Hold varmen på fugleturen
- Gummistøvler til fugleture
- Isolerende undertøj
- Fuglekasser - redekasser
- Fuglestemmer i haven
FUGLE I EUROPA
- Knopsvanen
- Musvit
- Musvågen
- Nattergalen
- Solsort


FUGLE I AFRIKA
FUGLE I ASIEN
FUGLE I SYDAMERIKA
Flere fuglebilleder af fugleliv (Alamy)
Flere billeder af fugle og fugleliv (AgeFotostock)

Fugleliv.dk handler om fugle, fugleliv og om, hvordan man får mest ud af at se på fugle i Danmark og i udlandet. Webstedet om fugle og fugleliv udgives af Søren Breiting. Søren har nydt at se på fugle igennem en menneskealder. Som uddannet biolog og har mange års erfaring i naturformidling, blandt andet gennem 25 års arbejde på Danmarks Lærerhøjskole, og dernæst 7 års arbejde på det fusionerede Danmarks Pædagogiske Universitet. Her har Søren haft fuglene med i utallige projekter og undervisningsopgaver både for lærere og som led i forskning i forbindelse med naturfagsundervisning og naturformidling. Et af Sørens forskningsområder har netop været ekskursioner. Hvordan får man mest ud af ekskursioner i undervisningen. Også her har fuglelivet spillet en stor rolle, både som det gode eksempel på naturoplevelser og som en indsats for at fremme fuglekikkeri. Folk, der er optaget af at se på fugle, er efter Sørens erfaring engagerede i naturbeskyttelse og dermed optaget af en langsigtet bæredygtig udvikling i Danmark og globalt. Fuglelivet med dets bidrag til den biologiske mangfoldighed er en god indikator for, hvordan miljøets tilstand udvikler sig i Danmark og globalt. Desværre går det jo trods Bjørn Lomborgs uansvarlige korstog dårligt med klodens globale tilstand. Utallige fuglearter bliver decimeret, og fuglenes levesteder (biotoper) indskrænkes for flertallets vedkommende over store dele af verden. Og det går bare forfærdende hurtigt med forarmelsen af vores skønne jord. Både fuglearter forsvinder eller står på kanten af deres udryddelse og uddøen, og et utal af insekter og andre mindre dyr uddør hver eneste dag.

Google
Søg WWW Søg i Fugleliv

www.fugleliv.dk